Constitution Day Thailand Constitution Day, Thailand » HuaHin.dk

HuaHin.dk

Constitution Day
En kort forklaring på Constitution Day i Thailand..
Constitution Day eller Wan Rattha Thammanun, som dagen også kaldes på thai, er markeringen og fejringen af Thailands overgang fra det absolutte- til det konstitutionelle monarki. Dagen er udnævnt til national helligdag i Thailand og fejres hvert eneste år d. 10 december med mindre altså datoen falder på en weekend. Hvis den gør det, så flyttes fejringen til den følgende mandag.
Soldater på job
Historien..
På grund af Den Store Depression gik det som i de fleste vestlige lande heller ikke særligt godt med Thailands (dengang Siam) økonomi i 1930´erne. Den daværende ret så unge, og i økonomisk henseende, også ret så uerfarne konge Rama VII, ansås af en del af befolkningen ikke som kompetent nok til at bringe landet ude af dets økonomiske vanskeligheder.

En gruppe af “intellektuelle” og ældre militærfolk dannede en gruppe kaldet “Folkets parti” og indledte et ublodigt militærkup i 1932. Her blev kongen præsenteret for et forslag om at han nok kunne beholde tronen, men ville få sin magt reduceret og dermed acceptere en overgang til konstitutionelt monarki. Lidt som vi kender det fra Danmark.
Kongen accepterede forslaget fra Folkets Parti og selvom det nok er ske under en vis form for pres, så betragter thaierne det alligevel som om, at det var kongehuset selv, der ganske ublodigt (modsat tilfældet i mange andre lande), bragte demokratiet til Thailand.
Nuvel, der er måske nogen der vil stille spørgstegn ved, om man med rette, kan kalde Thailand for et egentligt demokrati, når nu landet siden den gang i 30´erne har været igennem adskillige militærkup og landet også den dag i dag styres af militæret..
Sådan fejres Constitution Day..
Som tidligere nævnt så fejres Constitution Day hvert eneste år i Thailand omkring d. 10. december og i lighed med flere af de andre fejringer igennem året i Thailand så er denne dag også en dag hvor der tages udgangspunkt i glæden og stoltheden over det thailandske kongehus og tidligere regenter. Særligt på Constitution Day udtrykkes der taknemmelighed over at kongehuset har ladet folket selv styre landet..

På gaderne i Thailand vil du på dagen kunne opleve forskellige parader og afbrænding af fyrværkeri ligesom der vil være særlig fokus rette mod de mange monumenter, statuer og billeder af tidligere konger..
Eksempelvis vil der med stor sandsynlighed blive gjort noget særligt ud af udsmykningen omkring kongebilledet ved Clock Tower i bymidten af Hua Hin og ved kæmpe statuerne i
Ratchapakdi Museum Park som ligger i udkanten af byen.
I dagene omkring Constitution Day kan du også forvente en del flere besøgende i Hua Hin da mange familier eks. fra Bangkok, bruger fridagene på at tage på miniferie omkring badebyerne..

Regeringskontorer, Banker og mange andre kontorer vil holde lukket mandag men de fleste almindelige butikker vil holde åbent. Forvent at nogle af de større kæder som Lotus, Tesco og 7/11 ikke vil sælge alkohol denne dag, lidt underligt når du formentlig vil kunne opleve at en del thaier netop fejrer dagen med indtagelse af alkohol.
Få mere viden om Constitution Day eller kommentér denne artikel på Facebook !

Din annonce her på HuaHin.dk ?